PET NAMIRNICA KOJE UBRZAVAJU STARENJE SRCA: Ako ne možete potpuno da ih se odreknete, poslužite se jednim trikom

Namirnice koje štete kardiovaskularnom sistemu mnogima su na svakodnevnom jelovniku.

Uvreženo je mišljenje da se bolesti srca javljaju u starijem životnom dobu. Ipak, ni mladi nisu imuni na ovaj veliki problem. Glavni razlog prevremenog starenja srca su loše životne navike, nedostatak fizičke aktivnosti, i pre svega način ishrane. Lekari upozoravaju na namirnice koje najviše štete kardiovaskularnom sistemu.

Crveno meso
Crveno mesto je bogato zasićenim mastima, koje mogu izazvati bolesti kardiovaskularnog sistema.  Ove “loše” masti nalaze se i u jajima, buteru, pavlaci, punomasnim sirevima. Takođe, utiču i na podizanje nivoa lošeg holesterola, pojavu gojaznosti i dijabetesa.

Pekara i brza hrana

Pekarski proizvodi štete ne samo figuri, već i srcu, jer sadrže trans masti koje povećavaju nivo holesterola. To je uzrok dijabetesa i srčanih bolesti, pa se preporučuje ograničavanje unosa brze hrane. Ovi proizvodi sadrže veliku količinu začina, šećera i pojačivača ukusa, a takav sastav je izuzetno štetan za ceo kardiovaskularni sistem.

Alkohol

Prekomerna konzumacija alkoholnih pića povećava rizik od moždanog udara i drugih srčanih problema. Alkohol izaziva pojavu krvnih ugrušaka, uništava ćelije srčanog mišića i povećava krvni pritisak.

Кafa i slatka pića koja sadrže kofein

Višak kofeina jedan je od uzroka dehidracije i ranog starenja srca. Ako ne možete da se odreknete od kafe, pokušajte da pijete više obične vode tokom dana. Pored toga, jako je važno da svedete na minimum upotrebu energetskih napitaka, jer pored kofeina sadrže i veliku količinu šećera.

Presoljeno meso

Prženo meso je mnogima omiljen ručak, a ovaj način pripreme jako je štetan za organizam. Кada kuvate meso, potrebno je da koristite manje soli, jer izaziva dehidraciju i pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Neodgovoran odnos prema ishrani uzrok je mnogih problema. Da bi vaše srce bilo zdravo, obratite pažnju ne samo na to šta jedete, već i kako. Unos i potrošnja kalorija treba da budu u ravnoteži: za doručak i ručak možete jesti visokokaloričnu hranu, a za večeru birajte laganije obroke.

Izvor: Lepa&Srećna

Author: urednik