OVO POVRĆE REGULIŠE PROBAVU I ČISTI CRIJEVA OD TOKSINA: Evo kako se priprema, treba vam samo 10 minuta

Proljeće je sezona ukusnih tikvica, koje se mogu pripremiti na “hiljadu i jedan način”. Osim prelijepog, blagog ukusa ovo povrće može da se pohvali i dragocjenim sastojcima koji štite od srčanog i moždanog udara, smanjuju visok nivo holesterola, snižavaju pritisak, poboljšavaju probavu i pomažu pri mršavljenju

Malo je poznato da tikvice mogu da doprinesu lečenju astme, jer imaju jaka antiupalna svojstva.

Od pritiska, do prostate

Tikvica ima mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste mali, svetlozeleni plodovi slični krastavcima. Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem.
Ova voćka/povrćka ima malo kalorija, ali mnoštvo nutrijenata. Izvanredan je izvor mangana i vitamina C, zatim magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrednih stvari nalazi se u kori, pa je nemojte ljuštiti s mladih plodova.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja podstiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Time smanjuju rizik od raka crijeva, regulišu šećer u krvi i smanjuju apetit, te su idealne za sve one koji su na dijeti.

Ovo povrće ublažava te

Author: urednik