NARODNI LIJEK OD DOMAĆE TINKTURE : Čisti krv,liječi depresiju!

Pripremite domaće tinkture, one su najjači oblik ekstrakcije ljekovitih tvari iz biljaka, a miješaju se s malo vode, čaja, soka ili se kapaju na kocku šećera…

Ljekoviti sastojci tinktura ulaze u krvotok brzo, gotovo momentalno. Zato tinkture mogu biti, između ostalog, prva pomoć i lijek za hitne slučajeve.

Mnogo su koncentriranije od drugih načina konzumacije ljekovitih biljaka poput čajeva, kaže Vesna Thiele, licencirana fitoterapeutkinja, te objašnjava kako je prednost tinktura u njihovu brzom djelovanju.

Samo nekoliko kapi tinkture jače je od cijele šalice čaja. Stoga je njihova primjena jednostavnija, a i rok trajanja bilja dulji. Kroz tinkture se ljekoviti sastojci iz bilja mnogo lakše probavljaju i asimiliraju u tijelu nego kod sirovih biljaka.

Tinkture se dobivaju namakanjem određene količine ljekovitog bilja u točno određenoj količini alkohola. Nekad su se u tu svrhu koristile rakije i vina, no danas ih je zamijenio etanol.

podiže razinu željeza u krvi, čisti organizam, pospješuje rast kose i sprečava otpadanje, sadrži kalcij, kalij, željezo, fosfor, vitamine C i A te organske kiseline.

Tinktura od gospine trave

– popravlja raspoloženje kod blage depresije, nervoze, razdražljivosti, potištenosti, straha i nesanice, podiže raspoloženje, uklanja osjećaj umora i bezvoljnosti

U jednu litru rakije stavimo dvije pune šake na po suncu ubranih cvjetova i ostavimo bocu tri tjedna na suncu ili na toplome.

Tinktura za podizanje imuniteta

– češnjak
– kurkuma (u prahu ili korijenu)
– hren
– papar
– čili papričice
– đumbir
– etanol 45%

Usitnite biljke te ih natopite u alkohol. Bilje mora biti u jednakim omjerima, a omjer bilja i alkohola treba biti od 5:1 do 10:1. Ostavite da stoji 2-3 tjedna te svakodnevno promiješajte kako bi se u etanol izvukle aktivne tvari. Nakon toga iscijedite biljni materijal i filtrirajte tinkturu.

Tinktura od gaveza liječi upale živaca, bolesne zglobove

Staviti 100 g korijena gaveza u 700 ml jake rakije ili alkohola u plastičnu bocu i položiti vodoravno da “odleži” na tamnome 14 dana. Promućkati svaki treći dan.

Nakon 14 dana procijediti i čuvati u tamnoj staklenoj boci na hladnome. Ovom tinkturom mazati oboljelo mjesto triput dnevno. Homeopati tvrde da ne postoji osoba kojoj ova tinktura nije pomogla.

Đumbir za jači imunitet i čišćenje krvi

Uzmite 400 grama korijena svježeg đumbira i očistite ga od kožice, naribajte korijen i zalijte ga litrom alkohola ili kvalitetne domaće rakije. Ostaviti da sadržaj odstoji 3-4 tjedna na toplome mjestu, uz povremeno mućkanje. Kada tinktura dobije žutu boju, trebate je procijediti.

Konzumirajte po 1 žličicu tinkture poslije doručka i ručka. Nemojte je koristiti u večernjim satima. Ova tinktura poboljšava imunitet cijelog organizma te pročišćava krv. Odlično je prirodno sredstvo protiv glavobolja, bolova u zglobovima, ali i zubobolje.

Čičoka za masnu jetru i smanjenje masnoća u krvi

Tinktura od čičoke sjajna je za masnu jetru i masnoću u krvi. U 70-postotni alkohol ili jaču domaću rakiju naribajte tri do četiri korjena čičoke te ih prelijte tekućinom. Staklenka se povremeno protrese, a nakon 14 dana tekućina se procijedi u tamnu bočicu. Uzmite žličicu tri puta dan prije jela.

Izvor: narodnilijek.com

Zapratite nas i podjelite!Hvala.

Author: urednik