Moćni saveznik iz prirode leči uporni kašalj i ublažava bronhitis: Svaka srpska kuhinja ga ima

Lovor je u narodu poznat i pod drugim imenima kao što su: lorber, davorika, zelenika i lovorika. Od davnina se verovalo u njegova posebna svojstva i dodeljivane su mu magijske osobine. Vremenom je posato simbol pobede, zaslužnosti i uspeha, a danas predstavlja odličan prirodni lek u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema.

Lovorov list je cenjen ne samo kao vrhunski začin koji jelima daje prepoznatljivu aromu, već i kao prirodni lek sa antiinflamatornim i antiseptičkim dejstvom. Listovi drevne zimzelene biljke koja raste širom Mediterana bogati su raznim mineralima (kalijum, bakar, mangan, kalcijum, gvožđe, cink, magnezijum, selen), ali i vitaminima B grupe koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu i za normalno funkcionisanje nerava i mišića.

Lovor se koristi kako u lečenju digestivnih i kardiovaskularnih poremećaja, gihta i reumatizma, tako i kod nervoze i nesanice. Eterično ulje lovora odlično je za inhalacije, a veoma je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i virusa. Čaj i sirup od lovorovog lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćavanje disajnih puteva i ublažavanje kašlja, upale grla i bronhitisa.

Lovorov čaj

2-3 šolje čaja dnevno.

Lovorov sirup

Dodajte smeđi šećer (ili med) i iscedite limun. Sve dobro promešajte dok se šećer (ili med) potpuno ne rastvori.

Uzimajte 1-3 kašičice sirupa dnevno (može se uzimati hladno ili toplo).

Čuvajte lovorov sirup u frižideru, u staklenoj boci. Može tako da stoji nekoliko dana, a onda po potrebi napraviti novu.

Izvor: B92

Author: urednik