UZ OVAKVO JELO KILOGRAMI SAMI OTPADAJU SA VAS: Trik koji košta NULA DINARA može vas PREPOLOVITI

Prvi korak u pripremi većine jela započinje sa zagrijavanjem ulja i/ili maslaca u šerpi ili na tiganju na kojem ćete zatim propržiti željenu namirnicu poput mesa, luka ili nečeg sličnog.

Ako ne mjerite ulje i stavljate ga u šerpu ili tiganj „odokativnom“metodom, mogli biste da uneste više kalorija u organizam nego što ste to planirali.

Biljna ulja su jedna od najkaloričnijih namirnica koja postoje. U 100 ml ulja nalazi se između 800 do 900 kalorija, u zavisnosti od vrste, a samo jedna kašika ulja ima čak 125 kalorija.

Želite li da smanjite kalorijsku vrednost jela, počnite da merite količinu ulja koju koristite u pripremi jela ili ulje u potpunosti zamijenite niskokaloričnim alternativama, prenosi Zadovoljna.hr.

Kada trebate da propržite luk na tiganju, umjesto luka dodajte malo vruće vode. Imajte na umu da namirnice dinstane u vodi neće imati hrskavu teksturu, ali će spriječiti ljepljenje luka o površinu tiganja.

Ako želite da luku dodate dodatnu dozu ukusa, umjesto obične vode upotrebite zagrijani bujon od povrća.

Jelo uvijek možete pripremati i u posuđu s neprianjajućim dnom koje će sprečiti ljepljenje namirnice. Pridržavajte se samo pravila korišćenja takvog posuđa – na primjer teflonskog tiganja – i nikad je nemojte zagrijavati na maksimalnoj temperaturi.

Ako želite da uživate u prženoj hrani, ali bez prevelike ili ikakve upotrebe ulja, ispecite je u fritezi na vreo zrak.

Kada pravite salatu sa prelivom, sve sastojke za preliv prvo izmjerite, stavite u teglu i pomešajte, pa tek onda prelijte preko povrća. Ako ne želite da stavljate ulje u preliv, možete ga zameniti jogurtom ili zrelim avokadom.