ŠTA ZNAČE BIJELE TAČKE NA NOKTIMA: Ne trebate ignorisati, ovo su mogući razlozi

Bijele mrljice na noktima mogu imati različite uzroke. Neke od njih su bolesti, druge – lekovi, a ima i potpuno bezopasnih tačkica koje ne treba da vas brinu.

Zdravi i jaki nokti mogu biti ogledalo opšteg zdravlja, a za žene su posebno važni i kao element ljepote ruku. Mnogi vole manikir i lak više nego prirodne negovane nokte, ali nije poželjno da ga mažete kako biste zamaskirali žutilo ili eventualne znakove bolesti.

Bijele fleke nisu uvijek alarmantne, ali treba da provjerite šta je tačno njihov uzrok. Evo šta možete i sami da procijenite.

Medicinski naziv za ove mrlje je leukonihija, a obično se misli da ih izaziva manjak nekog vitamina. To može biti uzrok, ali nije jedini. Evo zašto se one mogu javiti.

Povrede – mogu biti tako male da ih čak i ne primijetite, a nastaju ako udarite prste ili grickate nokte. Obično su bezopasne i nestaće kad nokat izraste.

Manjak nutrijenata – u ishrani treba da bude zastupljeno dovoljno hranljivih sastojaka i minerala. Na noktima obično primijećujemo znake da nema dovoljno kalcijuma ili cinka.

Gljivična infekcija – pored belih mrlja, simptomi su i zadebljanje nokta, gubitak boje i podizanje nokta iz nokatne posteljice.

Alergija – obično nastaju zbog korišćenja nekih hemikalija ili proizvoda za higijenu i njegu na koje organizam razvija alergijsku reakciju.

Psorijaza ili ekcem – mogu da se manifestuju i na noktima, a ne samo na koži. Posljedica mogu da budu bjeline na noktima, zadebljanja, pruge u formi nabora.

Bolesti – oboljenja bubrega ili jetre, kao i prisustvo teških metala u organizmu mogu da dovedu do pojave bijelih fleka na noktima.

Lijekovi – medikamenti mogu da izazovu različite promjene, pa i bijele mrlje na noktima, naročito hemoterapija, lijekovi protiv bakterijskih infekcija, artritisa i dijabetesa.

U većini slučajeva, ove promjene su ipak bezazlene i nestaće same od sebe. U slučaju da ste ipak zabrinuti ili imate i neke druge simptome, javite se dermatologu.

Tekst: Lepa&Srećna