ŠTA MOŽETE KONZUMIRATI PRIJE SPAVANJA? Ove namirnice neće vas razbuditi, već će vam pomoći da spavate snom pravednika

Jedan od glavnih preduvjeta dobrog zdravlja jest dovoljno kvalitetnog sna. Stručnjaci tvrde da postoje namirnice koje povoljno utječu na kvalitetan san i odmor kako bismo sljedeći dan dočekali spremniji za nove poslove i životne pobjede.

Prije spavanja možete konzumirati sedam vrsta hrane kako bi san bio kvalitetniji.

Čaj od kamilice

Vjerovatno već znate da čaj od kamilice spada u prirodne sedative. Sadrži antioksidanse koji mogu pospješiti pospanost, a pokazalo se da ispijanje prije spavanja poboljšava ukupnu kvalitetu sna.

Pureće meso

Nutricionisti tvrde da je pureće meso odlično za večeru ako želite dobro spavati. Puretina sadrži velike količine proteina i triptofana, a ove dvije tvari su poznate po smanjenju umora.

Bademi

Melatonin je jedna od onih tvari korisnih za kvalitetan san. Bademi su izvor melatonina i minerala magnezija koji također poboljšava san, a ova dva sastojka u kombinaciji odličan su izbor kao zdrav međuobrok prije spavanja.

Kivi

Ovo zeleno, ukusno voće, osim što je riznica vitamina C, bogato je serotoninom i antioksidansima, a oba mogu poboljšati kvalitetu sna ako se jedu prije spavanja.

Sok od višanja

Osim što je ukusan, sok od višanja sadrži hormon melatonin koji pospješuje san i može biti od velike pomoći da bolje i mirnije spavate.

Masna riba

Masna riba je bogata vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama, a obje imaju svojstva koja mogu poboljšati kvalitetu vašeg sna.

Orašasti plodovi

Osim badema, kao hrana prije spavanja preporučuju se i orasi. Imaju nekoliko svojstava koja mogu pospješiti bolji san. Na primjer, izvrstan su izvor melatonina i zdravih masti.

Važna fiziološka funkcija

Spavanje je period tijekom kojeg se tijelo i mozak odmaraju i obnavljaju. To je prirodni proces koji se javlja kod svih sisavaca, uključujući i ljude. Ima mnoge važne funkcije za zdravlje.

Tijekom spavanja, tijelo se obnavlja i popravlja. Hormoni rasta se otpuštaju, a stanice se obnavljaju, što je ključno za oporavak nakon fizičkog napora.

Dobar san može poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od depresije i anksioznosti.

Tijekom spavanja, tijelo proizvodi i oslobađa proteine ​​koji pomažu u borbi protiv infekcija, što znači da nedostatak sna može oslabiti imunosni sustav.

Spavanje ima važnu ulogu u procesima učenja i pamćenja, te se smatra važnim za kognitivne funkcije poput pažnje, koncentracije i kreativnosti.

Nedostatak sna može povećati rizik od bolesti srca, poput visokog krvnog tlaka, bolesti srca i moždanog udara.

Nedostatak sna može utjecati na hormone koji kontroliraju osjećaj gladi i sitosti, što može dovesti do povećanja tjelesne mase i povećanog rizika od pretilosti.

Odraslima se preporučuje osobama da spavaju između 7 i 9 sati dnevno, dok je za djecu i adolescente potrebno više sna. Važno je imati redovit raspored spavanja i stvoriti uvjete za dobar san, poput mirne i tamne spavaće sobe, udobnog madraca i jastuka te izbjegavanja stimulansa poput kofeina prije spavanja.