PILA SAM KEFIR SVAKO JUTRO 30 DANA I EVO ŠTA MI SE DESILO NAKON SAMO PRVE SEDMICE: Bograđanka otkrila nevjerovatan recept, evo kako ga je pravila

Kefir je namirnica koja ima visok sadržaj hranljivih materija i dobrih crevnih bakterija. Prema istraživanjima, vjeruje se da je mnogo koristniji od jogurta, a idealan je za dobro varenje, a samim tim može doprinijeti procesu mršavljenja.

Pravi se dodavanjem zrna kefira u mlijeko. Međutim, iako mnogi misle da se radi o zrnima žitarica, reč je o zrnastim kolonijama bakterija kvasca i mliječne kiseline koje po izgledu podsjećaju na karfiol.

Domaći kefir je neuporedivo bolji od kupovnog, a jedna Beograđanka otkrila je način na koji ga ona sprema kao i rezultate koji su nastali kao posljedica svakodnenog ispijanja kefira.

Način na koji ga je pravila:

Svako veče sam cijedila kefir kroz plastičnu cjediljku u kojoj su ostajala kefirna zrnca.

Zatim sam ta zrnca ispirala ispod mlaza hladne tekuće vode dok ih dobro nisam oprala od mlijeka i naslaga usirenog mlijeka.

Kada se kefirna zrnca dobro isperu, stavljaju se u staklenu teglu, pa se potom prelivaju slatkim kravljim ili mlijekom od koze koje je predhodno ugrejano na sobnoj temperaturi.

Tako potopljena zrnca se pokriju pamučnom krpom i ostave na neko tamno mjesto u kući naredna 24 sata. Nakon 24 sata, kefir se procijedi i popije.

Veoma je važno da se kefir ne stavlja na sunce i u frižider, te da ne dolazi u dodir sa metalom. Mješajte ga plastičnom, drvenom ili keramičkom kašičicom.

Mjesec dana je trajala moja kura ispijanja kefirira svakodnevno. Doručak i ručak su mi bili uobičajni, dok sam za večeru pila jednu šolju od 250 ml svježe cijeđenog kefira. Nakon nedjelju dana sam osjetila poboljšanje, tj. ubrzanje metabolizma, dodatnu energiju i neku vrstu svježine nakon svakog gutljaja ovog napitka.

Višak kilograma je nestao

Druge nedjelje sam primijetila da su mi pantalone nešto malo “komotnije” u struku, a treće nedjelje sam uvidjela da mi je stomak znatno tanji. Vaga je pokazala 3 kilograma manje!

S obzirom na to da ništa nisam mijenjala u ishrani, sem dodatka kefira, ove “dobrobiti” sam pripisala isključivo njemu.