NAPITAK ZA MRŠAVLJENJE I ZDRAVO SRCE: Potrebno je da ova DVA sastojka ubacite u čašu sa vodom, rezultati su fenomenalni

I jabukovo sirće i med poznati su po svojim zdravstvenim prednostima. Ispostavilo se da kombinacija oba ova sastojka može donijeti nevjerovatne rezultate

Ne samo da će ojačati organizam, već će i ubrzati metabolizam. Međutim, ne može svako posegnuti za jabukovim sirćetom sa medom.

Jabukovo sirće s medom – izvor vrijednih hranjivih tvari

Jabukovo sirće je izvor vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9), vitamina C, gvožđa, natrijuma, kalcijuma i fosfora. Osim toga, u njemu možete pronaći fenolne spojeve, pektine i aminokiseline. Jabukovo sirće ima karakterističan oštar miris i kiselkast ukus. Može se omekšati dodavanjem meda, koji također ima jedinstven spektar hranljivih materija. Njegova osnova su fruktoza i glukoza.

Med sadrži minerale (magnezijum, kalijum, kalcijum, natrijum, mangan, bakar, cink) i vitamine (C, B1, B2, B6). Kombinacija jabukovog sirćeta i meda, zahvaljujući velikoj dozi odabranih jedinjenja sa uticajem na zdravlje, može donjeti nevjerovatne koristi. Međutim, treba napomenuti da nije urađeno dovoljno istraživanja koja bi potvrdila jedinstvenost pića.

Jabukovo sirće sa medom za mršavljenje

Jabukovo sirće se preporučuje kao pomoć pri mršavljenju. 12-nedeljna japanska studija potvrdila je gubitak tjelesne masti od 0,9 posto. Uključuje 144 gojazne osobe koje su dnevno pile dvije kašike jabukovog sirćeta razblaženog sa 500 ml vode.

Osim toga, pokazalo se da jabukovo sirće usporava apsorpciju nutrijenata iz hrane u krvotok, održavajući duže osjećaj sitosti. Prilikom dodavanja meda u smjesu, ne zaboravite da se fokusirate na malu količinu, jer je visokokalorična.

Jabukovo sirće sa medom za prehladu
I med i jabukovo sirće imaju antibakterijska i antivirusna svojstva, zbog čega će njihova kombinacija dobro djelovati u jesen i zimu. Mješavina će pomoći u smanjenju simptoma prehlade (uključujući kašalj).

Osim toga, jabukovo sirće je bogato probioticima, koji ne samo da podržavaju imuni sistem, već podržavaju i probavni proces.

Jabukovo sirće sa medom za probleme sa srcem
Klorogenska kiselina u jabukovom sirćetu pomaže u snižavanju LDL holesterola, smanjujući rizik od srčanih bolesti. Osim toga, ima i protuupalna svojstva. Med, s druge strane, pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Polifenolni spojevi koji se nalaze u njemu sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati aterosklerozu.

Trenutno se provode istraživanja o tome može li kombinacija jabukovog sirćeta i meda pozitivno uticati na acidobaznu ravnotežu organizma, a samim tim i smanjiti rizik od osteoporoze i raka.

Jabukovo sirće sa medom – kada ne treba posegnuti za ovim napitkom?

Kombinaciju jabukovog sirćeta i meda ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju bolesti probavnog sistema, uključujući gastroezofagealni refluks. Zbog visokog pH, redovna upotreba jabukovog sirćeta takođe može povećati rizik od karijesa. Iz tog razloga, nakon ispijanja mješavine, preporučuje se ispiranje usta vodom.

Recept za jabukovo sirće sa medom

Za pripremu tinkture pomešati jednu kašičicu (15 ml) jabukovog sirćeta sa dve kašičice (21 g) meda, a zatim preliti toplom vodom (240 ml). U piće se mogu dodati limun, đumbir, svježa menta, kajenski biber ili cimet. Jabukovo sirće sa medom dobro je piti ujutru.