NAMIRNICE KOJE NE SMIJETE JESTI POSLIJE 19 SATI, AKO HOĆETE DA SMRŠATE: Nutricionisti tvrde – ovo je zabranjena lista

Preskanje večere nije dobar plan, ako želite da smršate. Potrebno je samo dobro da osmislite jelovnik.

Bezbroj puta smo čuli savjet da je dovoljno samo da izbacimo večeru, kako bi kilogrami nestali. Međutim, to je savjet koji, kažu stručnjaci, ne bi trebalo da poslušamo jer preskakanje večernjeg obroka nanosi mnogo više štete nego što možete da zamislimo. Važno je da dobro osmislimo jelovnik, i izbacimo određene namirnice prave veliku štetu organizmu ako se unose poslije 19 časova.

Uveče ne treba jesti slano, jer višak soli može dovesti do zadržavanja tečnosti i jutarnjeg otoka. Brašno i slatko su kontraindikovani, jer se naš metabolizam usporava noću, a noćne gozbe utiču na figuru. Isto važi i za masnu hranu, koja takođe može izazvati probleme sa spavanjem i varenjem.

Eliminišite kafu i čokoladu, istina je da okrepljuju, ali nećete moći da zaspite dugo. Takođe, ne treba piti al*oholna pića noću – prvo, dosta su kalorična, a drugo, remete dnevne bioritme i izazivaju nesanicu. Ako vam se uveče jede, onda se ne treba da trpite gladni, samo se vodite principom da hrana treba da bude lako svarljiva i da ne ometa san.

Evo liste dozvoljenih “noćnih” jela.

Mliječni proizvodi

Kefir se posebno preporučuje za večeru zbog proteina koji se nalaze u njemu. Utoljava glad a ima i blagotvorno dejstvo na mikrofloru gastrointestinalnog trakta, a stimuliše i ubrzanu preradu drugih namirnica, smanjuje kiselost i ima umirujuća svojstva. Kefir se može zamijeniti jogurtom sa niskim sadržajem masti ili kiselim mlijekom.

Povrće

Gotovo sve vrste povrća su pogodne za večeru jer sadrže malo kalorija. Pored toga, imaju i druga korisna svojstva. Na primjer, kupus i šargarepa blagotvorno djeluju na crijeva, pomažu u sagorijevanju masti i jačaju imuni sistem. Cvekla sadrži vlakna za sagorevanje masti betain i pektin, koja normalizuju crijevnu floru i uklanja toksine iz tijela. Celer ima dosta vlakana koja su korisna za varenje, a uklanja višak vode iz organizma. Možete uveče jesti čak i krompir, ali samo u pečenom obliku.

Voće

Sa voćem nije tako jednostavno, samo nekoliko vrsta je pogodno za večeru. Na primjer, agrumi su bogati vlaknima. Pomažu u poboljšanju varenja, smanjenju nivoa holesterola u krvi, a uklanjaju i toksine. Banane doprinose noćnom oslobađanju “hormona sreće” serotonina, pružaju miran san, pomažu u čišćenju organizma i ubrzavaju metabolizam. Njihova vlaknasta struktura pozitivno utiče na rad gastrointestinalnog trakta. Ali banane ne bi trebalo da jedu oni koji ne žele da se ugoje jer imaju dosta kalorija.

Bez straha, uveče možete jesti zelene jabuke, kruške, ananas, mango, kivi. Grožđe se ne preporučuje, jer ima puno šećera. Takođe, treba izbjegavati i sušeno voće jer je bogato kalorijama.

Pića

Uveče se ne preporučuje konzumacija pića koja sadrže kofein – osim kafe, treba izbjegavati i crni i zeleni čaj.  Popijte toplo mlijeko sa medom jer savršeno doprinosi dobrom snu. Opušta nervni sistem zahvaljujući kombinaciji proteina, kalcijuma i melatonina. Čaša obične vode je uvijek dobar izbor. To će pomoći u smanjenju osjećaja gladi, vraćanju ravnoteže vode i soli i normalizaciji funkcionisanja gastrointestinalnog trakta.

Izvor: Lepa&Srećna