ISPRAVKA: Zova nije lijek protiv teških i neizlječivih bolesti

Dana 03.06.2023 naš portal prirodnobilje.com je objavio članak pod nazivom “Zova liječi sve od pluća do raka: Evo kako se pravi sok, čaj i lekoviti med” koji je platforma Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi ocjenila kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

U originalnom članku je navedeno da zova liječi grip i prehladu.Međutim ova tvrdnja se ne može smatrati tačnom,jer ne postoje relevantni naučni dokazi.

Neke vrste zove jesu proučavane u svrhu tretiranja prehlade i gripa.Ipak, nalazi vezani za njenu eventualnu učinkovitost odnose se na ublažavanje simptoma i potencijalno smanjenje trajanja bolesti, ne i na njeno liječenje.Postoji nekoliko vrsta zove,tako da različite vrste zove imaju razlicite učinke, a s obzirom da u članku nije navedeno o kojoj se vrsti zove radi onemogućava da se sa sigurnošću govori o učinkovitosti konkretne vrste.Proveden je niz studija vezanih za učinkovitost zove u smanjenju simptoma i trajanja prehlade i gripe. I dok neke jesu pokazale da postoji određena doza efikasnosti, u drugima nije uočena neka posebna učinkovitost.

U članku je takođe navedeno da zova liječi bronhitis,astmu i alrergije.Međutim ova tvrdnja se takodje ne može smatrati tačnom,jer za navedene bolesti ne postoji lijek.Njihovi simptomi mogu se ublažavati na različite načine, ali se one, suprotno tvrdnjama iz članka, ne mogu liječiti.

U članku je takođe navedeno da je zova lijek protiv raka.Međutim ova tvrdnja se takođe ne može smatrati tačnom.

U članku se kao osnov za tvrdnju da je crna zova “lijek za rak” koristi navodno iskustvo neimenovanog muškarca iz Bugarske.Međutim tvrdnje pojedinaca kako su navodno izliječili neku bolest i čija anamneza nije poznata ne mogu, bez pouzdanih naučnih dokaza, biti pokazatelji stvarne učinkovitosti nekih namirnica u liječenju teskih oboljenja.Provedeno je samo nekoliko in vitro studija koje sugerišu da ekstrakt zove može imati skromne antikancerogene efekte”. Stoga, stvarni efekat zove na rak nije sasvim poznat.

Dakle, ne postoje pouzdani naučni dokazi da zova može liječiti grip, bronhitis, astmu, alergije ili rak. Štaviše, većinu ovih stanja uopšte nije moguće liječiti.

Izvinjavamo se čitaocima portala prirodnobilje.com na prenesenoj lažnoj vijesti i zahvaljujemo se portalu Raskrinkavanje.ba na urađenoj analizi.