ISPRAVKA: Udisanje mirisa ruzmarina ne može uticati na pamćenje

Dana 09.04.2023 naš portal prirodnobilje.com je objavio članak pod nazivom “Udišete svaki dan 5 minuta miris ove biljke, možete povećati pamćenje za 75 posto!” koji je portal Raskrinkavanje.ba ocjenio kao prenošenje lažnih vijesti i kao pseudonauku.

U originalnom članku je navedeno da je istraživanje u kome su ispitanice/i udisale/i eterično ulje ruzmarina pokazalo da je njihovo “pamćenje povećano za 60 do 75%”, za razliku od grupe ljudi koja nije udisala udisala eterično ulje ruzmarina.

Međutim ova tvrdnja se ne može smatrati tačnom,jer ne postoje kredibilni naučni dokazi koji bi potvrdili navode da udisanje mirisa ruzmarina “povećava pamćenje za 75%”.

Postoje neke studije koje jesu dovele u vezu udisanje mirisa ruzmarina sa poboljšanjem pamćenja ali ne u ovolikim procentima koji su navedeni u originalnom članku.

Naime riječ je o malim studijama čiji nalazi ne mogu biti osnova za zaključke o revolucionarnom poboljšanju pamćenja u ovako velikim procentima.

Izvinjavamo se čitaocima portala prirodnobilje.com na prenesenoj lažnoj vijesti i zahvaljujemo se platformi Raskrinkavanje.ba na urađenoj analizi.