IMATE GASOVE OD GRAHA? OTKRIVAMO VAM GENIJALAN TRIK: Za ovo znaju samo najiskusnije domaćice – URADITE OVO I STOMAK VAM SE NEĆE NAPUHATI

Grah je omiljeno jelo mnogima, a pripremiti se može na gomilu načina i svaki je poseban doživljaj za gurmanska nepca. Njegov učinak na zdravlje također je značajan. Naime, grah ima vrlo malo masnoća i kalorija, bez obzira na vrstu. Osim toga, odličan su izvor bjelačevina, B vitamina, folne kiseline i vlakana koja snižavaju kolesterol. Svi ga mogu konzumirati jer ne sadrži gluten. Ako ste na dijeti, slobodno se opustite uz jelo do graha s obzirom na vrlo malo kalorija i masti kojima obiluje, a istovremeno opskrbljuje tijelo magnezijem i željezom. Energije vam nakon jela od graha neće nedostajati, a tijelu će pružiti i pravu antioksidativnu zaštitu.

Mnogi će zastati prije pripreme graha znajući da napuhava pa uzrokuje eventualne neugodnosti zbog stvaranja plinova u tijelu. No, i za to postoji nekoliko trikova. Mnogima je dobro poznato da će grah manje napuhavati namoći li se prije kuhanja barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, grah je dobro namoćiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Osim namakanja u vodi, kako grah ne bi napuhavao prilikom kuhanja u vodu stavite lovorov list, kim, mažuran, timijan ili đumbir čija svojstva sprječavaju kasniji nastanak plinova u tijelu.

Činjenica je i da slabo kuhani grah izaziva više vjetrova. Želite li to spriječiti, grah obavezno operite (čak i onaj iz konzerve) i kuhajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jačoj. Pranjem i namakanjem grah gubi šećere koji između ostaloga utječu na napuhavanje, odnosno kasniju nadutost. Naime, kada taj šećer dođe u debelo crijevo, bakterija koja je zadužena za izgradnju proizvodi neugodan miris plina koji će itekako napustiti tijelo. Iskusni kuhari savjetuju da je grah dobro kuhan tek nakon što triput provrije.