HITNO STANITE PORED ZIDA I IZMJERITE VISINU: Možete da otkrijete tešku bolest, koja dolazi bez bolova i jasnih simptoma

Osteoporoza obično napada žene poslije 55. i muškarce poslije 70. godine. Međutim, gustina kostiju može da se smanji i ranije, a ovo su glavni simptomi i uzroci.

Tek kad dođe do preloma kosti, naročito ako se to dogodi starijoj ženi, posumnja se na osteoporozu – gubitak gustine kostiju. Povrede koje najčešće ukazuju na to su prelom ručnog zgloba, kuka ili kičmenog pršljena.

Osteoporoza je bolest koja obično dolazi bez bola, sve dok ne dođe preloma kostiju. Može se desiti da u pršljenovima nastanu kompresione frakture koje onda izazivaju bol u leđima.

Godinama prije ovakvih događaja, gustina kostiju počinje da se smanjuje. Prva faza se naziva osteopenija i otkriva se pri mjerenju koje se naziva skraćeno DEXA ili DXA. Puni naziv metoda je osteodenzitometrija, koja uzima u obzir visinu i težinu, kao i datum rođenja i pol pacijenta.

Rezultat se izražava u T-skoru i, kad je on veći od -1, to je normalno stanje. Ako je manja, riječ je osteopeniji, dok je sve preko -2,5 osteoporoza.

Uzroci osteoporoze

Gubitak mineralne gustine kostiju je normalna pojava pri starenju. Međutim, u nekim situacijama se ona odvija brže nego što je to normalno. To se, recimo, događa kod žena u prvim godinama menopauze, ali ima i drugih razloga.

kicma-1

Posebnu pažnju treba da obrate žene koje uđu u ranu menopauzu, prije 45. godine, kao i one kojima su morali biti odstranjeni jajnici. Osteoporoza može da ugrozi i muškarce, posebno posle 70. godine. I mlađe osobe, pa i djeca mogu biti u riziku.

Povećani rizik od osteoporoze donosi:

uzimanje
-visoke doze steroida duže od tri mjeseca
-upalni procesi i poremećaji hormonalnog balansa
-porodična istorija osteoporoze – naročito ako je
-kod jednog od roditelja došlo do preloma kuka
-dugoročna upotreba lijekova ili hormona koji utiču na kosti (na primjer, tablete za snižavanje estrogena koje mnoge žene uzimaju nakon karcinoma dojke)
-poremećaji u ishrani, kao što su anoreksija ili bulimija
, ali i drugi problemi zbog kojih se ne resorbuje dovoljno hranljivih materija iz hrane
-nizak indeks tjelesne mase (neuhranjenost)
-odsustvo redovnog vježbanja
-pušenje i pretjerana konzumacija alkohola

Jedan od faktora koji često doprinose gubitku gustine kostiju, pogotovo ako je riječ o mlađim ljudima, je manjak vitamina D. Ljekari to objašnjavaju sve kraćim boravcima na suncu koji su presudni za prirodno sintetisanje ovog vitamina u organizmu.

Sve manje kretanja i napornijih vježbanja su, takođe, među uzrocima. Zato se preporučuje redovan trening snage, dugačak oko pola sata, tri do pet puta nedeljno. Neohodna je zdrava ishrana, sa dovoljno proteina, minimalnom konzumacijom al*ohola i dovoljno vitamina D i kalcijuma u hrani. Ako niste sigurni da li se pravilno hranite, uzimajte suplemente ova dva nutrijenta.

Rana osteoporoza se može otkriti i ako ljekar posumnja da je smanjena gustina kostiju uzrok bolu u leđima i vratu, lošem držanju ili smanjenom kapacitetu pluća.

Tekst: Lepa&Srećna