Genetičari pronašli “grešku” – Da li korona može da uništi samu sebe?

Brojke u Japanu su toliko zadovoljavajuće da su naučnici počeli da se bave istraživanjem na koji način je ova država jedina u svetu sa zanemarljivim postotkom zaražavanja nakon udara delta soja.

U Japanu je pandemija koronavirusa doživela neočekivani obrt. Tamošnji naučnici tvrde da je delta varijanta istrebila samu sebe kao proizvod greške u mutaciji.

 

U ovoj zemlji je polovinom avgusta ove godine zabeležen nagli porast slučajeva zaražavanja koronavirusom,  a cifre su bile i više od 23.000 novozaraženih na dnevnom nivou. U ovom momentu, brojke su pale na samo 170 novozaraženih po danu, a brojke koje se tiču smrtnih slučajeva su jednocifrene.

Ovaj drastičan pad novoobolelih, kao i smrtnih slučajeva, pripisan je prvobitno vrlo visokoj vakcinaciji, prihvatanju nošenja maski u javnosti, a naročito u zatvorenim prostorima, ali i drugih epidemioloških faktora. Ipak, deo medicinskih naučnika smatra da je ovaj pad jedinstven u svetu.

Genetičar japanskog Nacionalnog instituta za genetiku Izuri Inoue veruje da je Japan imao sreću da je delta varijanta uglavnom iskorenila samu sebe i druge varijante korone virusa.

Genetičar i njegove kolege već neko vreme proučavaju mutacije virusa SARS-CoV-2 i kako na njih utiče protein nsp14, koji je ključan za razmnožavanje virusa. RNK virusi, poput novog koronavirusa, obično imaju vrlo visok nivo mutacija, što im pomaže u brzom prilagođevanju na promene u okolini. Međutim, to otvara i mogućnost za takozvanu “katastrofalnu grešku”, odnosno da se dogode loše mutacije i na kraju izazovu izumiranje određene varijante.

Što se tiče japanskog petog talasa koronavirusa, Inoue veruje da je nsp14 delta varijante zakazao u zadatku srečavanja greške, s obzirom na genetsku studiju uzoraka prikupljenih između juna i oktobra ove godine.

Nasuprot očekivanju tima genetičara, u uzorcima nsp14 delta varijanteje primećen je nedostatak genetske raznovrsnosti, dok su mnogi uzorci imali genetske promene na području koje se naziva A394V, koje je povezano s proteinom nsp14.

Inoue je pojasnio da su bili doslovce šokirani kad su ovo otkrili.

“Delta varijanta je u Japanu bila izrazito prenosiva te je istisnula sve druge varijante. Ali kako su se mutacije nakupljale, verujemo da je s vremenom postala manjkav virus koji se više nije mogao da pravi replike“, obrazložio je.

Ipak, ono što treba napomenuti je da je u Japanu više od 70 dsto stanovništva potpuno vakcinisano, te i to može biti razlog manje transmisije virusa, a onda i slabljenja epidemiološke slike.

Iako je, kao i Australija, i Japan  zakasnio da započne vakcinaciju protiv COVID-19, delom zato što je bio zauzet testiranjem vakcina domaće proizvodnje radi bezbednosti, to ih nije sprečilo da sprovedu vakcinaciju u punom sjaju. Čak su u jednom trenutku zvaničnici su istakli da nema dovoljno obučenog osoblja na raspolaganju za primenu vakcina, ali i to se prevazišlo, te je sada ogroman broj ljudi imunizovan.

Stanovnica Tokija Majuko Kono rekla je da se život u gradu vraća u normalu, nakon što je broj slučajeva dostigao vrhunac na više od 5.000 dnevno. Rekla je da je videla primetnu razliku u načinu na koji je Japan ove godine nosio velike epidemije kada je stigla delta varijanta, u poređenju sa prošlom godinom.

Ove godine mogu da idem u noćni klub, kafić, bar ili teretanu, ali prošle godine nisam mogla“, rekla je ona i dodala da je sve gotovo isto kao pre korone, osim što se nose maske.

Izvor: mondo.rs