Evo šta uništava 86% ćelija raka pluća

Mnoge namirnice imaju više pozitivnih zdravstvenih efekata, dok se druge ističu kao čudo za borbu protiv bolesti, kao na primer celer.

Za celer je otkriveno da je ekstremno efikasan u uništavanju ćelija raja jajnika, pankreasa, prostate, dojke, jetre i pluća. Zapravo, u nedavnoj studiji, celer je uništio čak 86% ćelija raka u plućima (u in vitro uslovima).

Šta čini celer tako jako antikancerogenim? Ova nutritivna, niskokalorična hrana izgleda skromno.

Uglavnom se sastoji od vode, ali pored što smiruje nervni sistem, pomaže pri varenju, smanjuje zapaljenja i snižava krvni pritisak, celer takođe sadrži i antikancerogeno jedinjenje po imenu apigenin, koje je prilično efektivno  u uzrokovanju apoptoze (samoubistvo ćelija) kod brojnih vrsta ćelija raka.

Istraživači u Kini su otkrili da konzumiranje samo dve stabljike celera oko 2-3 puta nedeljno može da smanji rizik od raka pluća za neverovatnih 60%.

Još uvek nije razjašnjeno da li apigenin deluje sam ili zajedno sa nekim drugim jedinjenjem u celeru.

U drugoj studiji je dat fokus na širi uticaj unosa voća i povrća i uticaj na rak:

“Posebno visok unos kineskog kupusa, vlašca, šargarepe i celera, suprotno je proporcionalan sa rakom pluća nezavisno od toga da li je osoba pušač ili nepušač”.

Dalje, žene koje jedu namirnice sa velikim količinama apigenina imaju manje šanse za formiranje raka dojke za 19%, a raka jajnika za 20%. Studija je pokazala da apigenin deluje i na smrtonosne, brzorastuće tumore inhibirajući rast ćelija i suzbijajući izražavanje gena koji je povezna sa rastom raka. Takođe, krvni sudovi koji napajaju ćelije raka, smanjeni su i ne mogu da dovode nutrijente tumoru.

Apigenin radi tako što smanjuje mogućnost rasta tumora smanjujući vaskularna endotela i sprečavajući dotok glukoze – smanjujući tako ciklus formiranja ćelija raka na minimalnu meru.

Vaskularna endotela stvaraju proteine koji stimulišu formiranje novih krvnih sudova, ali taj protein podstiče i rast tumora.

Na osnovu ovako obećavajućih rezultata, imate razlog više da uključite celer u svoju ishranu i ishranu svih koje volite.

Samo se držite organskog celera, ili najbolje, uzgojte sopstveni celer!

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.