DR VEROSLAVA OTKRILA PRIRODNI “LIJEK” ZA HOLESTEROL: Najbolji je kad se uzima se ujutru, OVA HRANA JE NAJGORA

Povišen holesterol jejedan od glavnih krivaca za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Koju hranu treba da jedu osobe koje imaju visok nivo ovih masnoća, koje smiju da konzumiraju umjereno (najviše dva puta nedjeljno), a koje im se nikako ne preporučuju, u emisiji “RTS ordinacija” govorila je prof. dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih.

Pa tako jedna od preporučenih namirnica kod povišenih masnoća jeste integralni pirinač, a dr Veroslava je objasnila i zašto je to tako:

“Integralni pirinač ima dijetna vlakna koja su veoma važna kod povišenog holesterola jer za sebe vezuju višak masnoće i ugljenih hidrata. Dijetna vlakna se ne vare i izbacuju se kao takva iz organizma. A uz njih izbacujemo višak masnoća, odnosno šećera koji unosimo putem hrane.”

(salame, čvarci, slanina), kao i iznutrice.

Na pitanje koliko je meso odgovorno za skok holesterola, dr Veroslava kaže:

“Zavisi koje meso. Ako je svinjetina, ona je i te kako odgovorna. Ovo meso je značajan izvor zasićenih masnih kiselina. Preživari imaju visoke trans masne kiseline. Pokazalo se, pak, da te trans masne kiseline koje su prirodno stvorene su sasvim drugačije od onih nastalih veštačkim putem. Kao u margarinima koji se koriste za pravljenje kolača i peciva.”

Kad je reč o voću i povrću, iz ove grupe namirnica ništa nije zabanjeno, samo se peporučuje ograničenje unosa koštunjavog voća (do 30 g tri puta nedeljno) i smanjen unos sokova od ceđenog voća. Dve voćke u toku dana, odnosno 200 g sitnog voća, sasvim je dovoljno za odrasle osobe, dok je za decu ta količina nešto veća – 300 g.

Od ulja zabranjeni su loj, tvrdi margarini (upravo oni koji se koriste za pripremu kolača i peciva), kao i majonez.

Kombinacija maslinovog ulja i limuna, u ranim jutarnjim časovima kada se uzima, može da snizi holesterol. To je jedan od delotvornih ‘prirodnih lekova’ koji deluje na jetru. Čišćenjem jetre se zapravo poboljšava njen metabolizam i na taj način spečava nastanak viška holesterola”, zaključila je dr Stamenković.

Izvor:Mondo