DR NESTOROVIĆ OTKRIVA: Najefikasniji prirodni lijek protiv gripe i šta najbolje obara visoku temperaturu

Grip je po sebi najteže virusno oboljenje organa za disanje. Javlja se sezonski i manifestuje se simptomima kao što su povišena temperatura, umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima.Pacijent oseća potpunu klonulost i nemoć, gubitak apetita, pospanost, smetenost i dezorjentisanost.

Upravo hara grip koji daje ekstremno visoke temperature koje se jako teško obaraju. Upravo je u prva tri dana gripa prisutna telesna temperatura koja ide i do 40 stepeni.

Grip može da prati i povraćanje i proliv, naročito kod male dece.

Upravo smo ovim povodom razgovarali sa pulmologom i alergologom, dr Branimirom Nestorovićem koji je u intervjuu ispričao kako da lečimo grip i sve tegobe koje on nosi sa sobom, kod dece, ali i kod odraslih.

Koji su prvi simptomi gripa?

– Grip možete da imate samo 4-5 puta u životu. Dakle, na svakih deset godina možete da imate grip. To se pokazalo kao istina, a sve ostalo su infekcije slične gripu. Grip je retka bolest i zavisi od toga kakav je prvi put kada se razbolite – ako ste prvi put imali težak oblik gripa onda ćete uvek imati blag oblik ili ako je prvi bio blag onda će vam svi sledeći biti teški. Većina današnjih virusa su slični gripu, Amerikanci ih zovu “fly like” ili bolesti slične gripu. Sve je to isto, pa i ovaj koronavirus ima iste simptome – kaže dr Nestorović.

Kako da kao laici razlikujemo grip od obične prehlade?

– Nikako. Možete da izvadite krv ili brzi test iz nosa, ali on baš nije pouzdan za sve vrste gripa. Za virus H1N1 nije bio pouzdan, negde oko 50 odsto. Inače, nema ni potrebe da ga indetifikujete jer terapije lekovima nema. Virusne infekcije imaju onu terapiju koja je ustvari prirodna terapija.

razmnožavanje bakterija koje inače žive u ustima i pokreću stvaranje afti. Kod afti koje se ponavljaju uvek bi trebalo proveriti da li postoji neka hronična crevna bolest. Ponavljane afte se često pojavljuju kod autoimunih bolesti, kod celijakije, kod Kronove bolesti… Ako neko ima čest problem sa aftama treba da se javi doktoru na pregled. Povremene afte nisu problem, ali ako se često javljaju trebalo bi da se malo “pročačka” – objašnjava naš sagovornik.

Čest pratilac gripa su uporan kašalj i sekret koji naročito deca ne uspevaju da izbace. Mnogi na svoju ruku daju sirupe i uvode inhalacije kako bi umirili kašalj.

Šta preporučujete kod lečenja upornog kašlja i gustog sekreta?

– To sve ne pomaže mnogo. U Evropi postoje dva vodiča za kašalj. Jedni su engleski vodiči iz 2018. godine, a drugi su izašli prošle godine, nemački vodiči. Engleski vodiči preporučuju afričku muškatlu, a nemački preporučuju bršljan. Lekovi slabo deluju na kašalj, tako da tu nema mnogo lekova. Uglavnom deluju na suvi kašalj – ovi za iskašljavanje mogu malo da pomognu, ali ni to nije dobro jer ako previše razvodne sekret onda će tek da bude problema – ističe doktor i objašnjava u kojim slučajevima treba uključiti inhalacije:

tome, ne treba je mnogo skidati, može ako dete baš loše izgleda. Imaju engleske preporuke koje kažu da se temperatura skida ako je jako visoka, a dete loše izgleda. Van toga ne. Ono što je najbolje je tuširanje mlakom vodom i istrljati dete mekim peškirom kao da se znoji.

Najbolje bi bilo skidati temperaturu nekim “seljačkim metodama”. Recimo kod odraslih kafa je najefikasnija za skidanje temperature.

Jaka koncentrovana kafa na svaka 4 sata je odličan antipiretik. Možda je najbolji list bundeve, ali gde sada da ga nađete? On je vrhunski u skidanju temperature, skuva se jedna i po šaka lista bundeve na litar vode i konzumira 4 puta dnevno i temperature nema, to je vrhunska terapija – otkriva naš sagovornik i podseća da ne treba da se plašimo visokih temperatura:

– Temperatura je odbrambeni mehanizam, izuzetno efikasan čak i hladnokrvne životinje povise temperaturu kada su bolesne. Ribe povišavaju telesnu temperaturu kada su bolesne. To je prirodni mehanizam ubijanja virusa i bakterija. Samo ako dete izgleda loše, ako ga boli glava ako je malaksalo onda treba skidati temperaturu – zaključuje dr Branimir Nestorović i savetuje roditeljima da za obaranje temperature od antipiretika ne koriste paracetamol jer je u Kaliforniji stavljen na listu kancerogenih supstanci.

Izvor: Telegraf.rs