DA LI JE VRIJEME ZA OPERACIJU KATARAKTE: 5 simptoma da vam je ugrožen vid

Zamućenje sočiva u oku – katarakta – pogoršava vid, a sve veća dioptrija ne rješava problem. Tada je neophodna operacija.

Katarakta je vodeći uzrok gubitka vida u procesu starenja, tako bar kažu podaci eminentnog američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ona pogađa više od 40 miliona Amerikanaca starijih od 40 godina, a evo koji su simptomi ove bolesti i kada je vrijeme za operaciju.

Katarakta nastaje kad očno sočivo koje se nalazi iza dužice oka postane zamućeno. Tada je zamućena i slika koju osoba vidi, oko postaje osjetljivo na svjetlo i odsjaje.

Predmeti koji su u vidnom polju izgledaju kao da su u nekom oblaku, osobe se žale da sve vide kao “kroz dim”.

Neko vrijeme naočare mogu da pomognu kod ovih tegoba. Međutim, ako dioptrija mora sve češće da se mijenja, to može biti simptom upravo katarakte.

Noć je naročito izazovna za osobe s kataraktom. Oko je tada posebno osetljivo na svetla i sjaj. Oko izvora svjetla se vidi neka vrsta “aure” i ona otežava jasan vid.

Sa druge strane, potrebno je sve više svjetla za svakodnevne aktivnosti. Ako primijetite da, uz jače naočare, sve češće koristite i jače sijalice, razlog je možda katarakta.

Osobe čiji je posao ili hobi povezan s bojama mogu ranije da primete tegobe koje ukazuju na kataraktu. Naime, oni vide slabije boje, ponekad su one samo blijeđe, a nekad sve imaju žućkastu nijansu.

Ako se javlja dupla slika na oba ili na jednom oku, to može biti simptom katarakte. Mada se promjene na očnim sočivima javljaju već od četrdesete godine, obično se katarakta razvija od šezdesete pa nadalje. Prosječno vrijeme operacije je oko 70. godine života.

Tokom operacije, hirurg načini mali rez i zamijeni prirodno sočivo vještačkim, izabranim za konkretnog pacijenta.

Nema dokazanih načina da se spreči katarakta ili uspori njen razvoj. Međutim, doktori savetuju redovne preglede očiju, zdravu ishranu i prestanak pušenja. Preporučuje se i stalna zaštita naočarima za sunce.

Tekst: Lepa&Srećna