BILJKA S OTROVNIM PLODOVIMA KORISNA KOD BOLNIH LEĐA: Evo zašto je u narodu zovu ‘zmijino grožđe’

Bljušt (Dioscorea communis ili Tamus communis) samonikla je biljka iz porodice bljuštovki (Dioscoreaceae). Cvjetovi nisu naročito lijepi, grozdasti su i maleni. Izdanci su jestivi, a plodovi (crvene bobice) vrlo otrovni. Nazivaju je i crna kuka, zmijino grožđe, bljušć, bruškandul, kukača ili kukovina. Često se penje uz zidove. Мože narasti do 4 m. Tanka je, vijugava s naizmjenično poredanim šiljastim i srcolikim listovima.

Plod bljušta u narodnoj se medicini rabi za liječenje opeklina, a preporučuju i da se s proljeća napravi čaj od listova kako bi se organizam okrijepio nakon zime.

Svjež korijen može lako iritirati kožu pa se savjetuje da ga nikada ne berete bez rukavica. Najveća količina otrova je u njemu i u plodu, pa s tim dijelovima morate biti oprezni.

Korijen najviše koristi u izvanjskoj uporabi i to za liječenje reume, išijasa i bolova u leđima. Dobar je i protiv kožnih bolesti, modrica i hematoma. Sok, cvijet i list rijetko se rabe jer mogu izazvati jako povraćanje.

Umjesto korijena, najbolje je da iskoristite listove bljušta. On sprječava skokove krvnog tlaka i virusne infekcije. Biljka je bogata spojevima sličnima histaminu, a ima i značajne količine sluzi, kristala kalcijeva oksalata.

Mladi izdanci korisni su kod problema sa slabom cirkulacijom, plod uspješno smanjuje herpes, a neki travari kažu da je uspješan i u liječenju psorijaze. Ipak, bilo da se odlučite za korijen, plod ili cvijet, ne smijete ovu biljku rabiti bez konzultacija s liječnikom, ljekarnikom i biologom jer nepravilno korištenje može napraviti više problema nego koristi. Bljušt nikako ne bi smjele uzimati trudnice.

Kostobolja i kožne bolesti

Operite korijen pa ga usitnite u blenderu.

Dodajte 200 ml vode pa tom otopinom mažite bolna mjesta, odnosno podljeve, modrice, popucale kapilare, hematome i sl.

Reuma

Korijenom natrljajte bolno mjesto ili naribajte korijen i potopite ga u alkohol (najbolje konjak). Ostavite da odstoji 12 sati.

Oblog treba staviti na bolno mjesto, ali uz oprez! Svakako će doći do iritacije i svrbeža, ali ako to ne prestane nakon desetak minuta uklonite oblog.