5 ALARMANTNIH SIGNALA DA DIJETE IMA OPASAN PROBLEM: Tinejdžeri ih vješto skrivaju, a mogu biti POGUBNI

Roditelji, posvetite se svojoj djeci na pravi način, sljedeće stvari nikako ne biste smjeli da ignorišete i zanemarite!

Period adolescencije nije nimalo lak ni za tinejdžere, kao ni za roditelje, koji pokušavaju da svojom djecom da uspostave najbolji odnos u periodu sazrijevanja. Međutim, nekada se tinejdžeri suočavaju sa okolnostima koje ne mogu samo da preprode i razumiju, što dovodi do ozbiljnih psihičkih problema. Prihvatanje u društvu, isunjene očekivanja koje imaju mama i tata, zaljubljivanje – sve su to okidači koji pokreću lavinu u osjetljivoj vazi odrastanja.

Ukoliko primijetite neke od sljedećih signala, obavezno se obratite stručnom licu za savet!

1. Udaljava se od bliskih ljudi i zatvara se u sebe

Udaljavanje od prijatelja, porodice i uobičajenih aktivnosti mogući su pokazatelji da nešto nije u redu. Ako vaše dijete sve više vremena provodi samo, izbjegavajući kontakte sa porodicom i prijateljima preskačući aktivnosti u kojima je nekad uživalo, pitajte ga zašto to čini.

Možda postoji konkretan problem koji treba riješiti ili ćete shvatiti da vam je dijete depresivno i usamljeno. Neka vaše dijete vidi i shvati da brinete i da vam je stalo da mu pomognete.

2. Razne vrste zavisnosti

U tinejdžerskim danima omladila vrlo često eskperimentiše, što je i normalno po mišljenju mnogih psihologa, ali samo do određene grance!

Ako se vaše dete opija ili dro*ira ili su vam nestale tablete za smirenje, ne ignorišite to. Da, to može da bude znak samo bezazlene tinejdžerske pobune. Ali, takođe, može da bude znak depresije i autodestruktivne tendencije i poziv u pomoć.

3. Uspjeh u školi se naglo pogoršao

Pogoršavanje uspjeha u školi je znak koji nikako ne smete da zanemarite, jer može da prikrije mnogo toga! Gotovo sigurno se kod djece ne dešava sa bez ikakvih razloga naglo izgube interesovanje, osjećaju zamor, čini im se da je sve uzaludno što rade…

Ako vaše dijete prolazi kroz ovu fazu obratite pažnju. Umjesto kažnjavanja, vaš tinjedžer možda treba vaše razumijevanje i podršku.

4. Promjena dobrih navika

Određena ponašanja se kod svih odvijaju unutar određenog obrasca. Stvari kao što su jedenje, spavanje ili lična higijena ne variraju dramatično iz dana u dan.

Ako primijetite da vaš tinejdžer odjednom mnogo više spava ili manje nego obično, jede više ili manje, zanemaruje ličnu higijenu i nije ga briga za izgled – budite oprezni. Te promjene mogu da ukazuju na mentalni poremećaj koji zahtijeva pažnju.

322457-tinejdzer-ls

5. Razmišljaju o smrti i ne vide svoju budućnost

Ovo je najjasniji, ali i često zanemareni, pokazatelj suicidalnih misli. Tinejdžeri su poznati po svojoj dramatičnosti. A ponekad i po crnim mislima – adolescencija je konfuzan period koji podstiče egzistencijalne dileme koje većina nas iskusi prije ili kasnije, prenosi Ona.

Najgore što možete učiniti je da zanemarite izraze poput “život nema smisla” ili “ništa nije važno” ili još gore, smatrati razmišljanje “volio bih da sam mrtav” kao prolaznu fazu. To bi mogli biti pozivi u pomoć koji ukazuju na ozbiljan problem. Treba ih vrlo ozbiljno shvatati, razgovarati sa djetetom i, ako smatrate potrebnim, potražiti stručnu pomoć.

Kada odgajate tinjedžera, morate da znate da njegov mozak nije kao kod odrasle osobe. Njihova sposobnost rasuđivanja je ograničena hemijskim promenama koje se stabilizuju kad postane odrasla osoba. Samo zato što se nešto vama čini smešnim ili bezazlenim, ne znači da i vaše dijete to vidi tako.

– Prisutnost i komunikacija bez osuđivanja, čuđenja i umanivanja važnosti onoga što dijete/tinejdžer govori, važni su i često dovoljni da roditelji primijete i to kada sa njihovim detetom nešto ozbiljnije nije u redu. Često, ne i uvijek. Kako djeca odrastaju, sve su samostalnija i više svoja i mogu da biraju da ne podijele sve što im se dešava ili ih muči sa roditeljeima. Zato je važno da roditelji saznaju o faktorima rizika i znacima na koje treba da obraćaju pažnju u toku rasta i razvoja djeteta, od malih nogu pa do odraslog doba – ističe psiholog Jelena Vukičević.