4 EFIKASNA NAČINA DA SE RIJEŠITE BILJNIH VAŠI – Potpuno prirodno, bez kapi otrova!

Iznijeli ste biljke na terasu, zasadili ih u bašte, uživaju na suncu ili u hladu, vodite računa o njima i onda primijetite da su ih napale biljne vaši – insekti koji su u stanju da unište vaše biljke za par dana. Ne brinite, postoje razni prirodni i domaći preparati kao što je prašak za pecivo protiv biljnih vaši, kao i mnogi drugi.

Evo šta djeluje u ovom slučaju

1. Prašak za pecivo
Prašak za pecivo je bitan sastojak u svakoj kuhinji, a ono što vjerovatno niste znali jeste da prašak za pecivo protiv biljnih vaši se pokazao kao jedan od rješenja. Stvar je u tome što prašak za pecivo je alkalan, a vaši dolaze na kiselu sredinu. Promjenom PH vrijednosti zemljišta i biljke stvarate nepovoljno područje za vaši i one će pobjeći ili uginuti. No, ono šta treba da naglasimo jeste da prašak za pecivo jeste djelotvoran protiv biljnih vaši zato što se u njemu nalazi soda bikarbona.

2. Soda bikarbona
Soda bikarbona će biti jednako djelotvorna kad su u pitanju ove štetočine kao i prašak za pecivo. Evo kako se ovaj domaći preprarat iz kuhinje koristi za njihovo suzbijanje.
Pomiješajte jednu kašiku praška za pecivo, sa jednom trećinom šolje suncokretovog ulja. Izvojite dvije kašike ove mješavine sa jednom šoljom vode. Ovu vodu dodajte u prskalicu kojom orošavate cvijeće.

3. Sirće uspješno ubija štetočine

U našem narodu se smatra da nema tog problema koje ne mogu da riješe soda bikarbona ili sirće. Ova namirnica se nalazi u svakoj kuhinji, jeftina je i organska pa od nje neće nastati toksičan otpad kao što je slučaj sa pesticidima. Evo šta je potrebno da uradite kako biste se otarasili ovih štetočina, a koji djeluje jednako dobro kao prašak za pecivo protiv biljnih vaši. Sirće i voda su u srazmjeri 1:10, dakle, na jednu kašiku sirćeta će vam biti potrebno 10 kašika vode.

Upozorenje: kada pripremate ovu mješavinu protiv biljnih vaši obavezno sirće dodajte u vodu, nikako obrnuto, nemojte ni slučajno dodavati vodu u sirće jer to može izazvati hemijsku reakciju koja je opasna po zdravlje. Takođe, u ovu mješavinu možete dodati i par kapi tečnog sapuna ili tečnosti za pranje sudova, ovo će dodatno ojačati sredstvo za suzbijanje biljnih vaši i više će odgovarati biljkama. Kada prskate biljke nemojte to raditi samo odozgo, jer ćete tako preskočiti zadnju stranu listova gdje se najčešće nalazi najviše biljnih vaši. Isprskajte biljku sa svih strana, jedino tako će ovo sredstvo biti sasvim djelotvorno.

4. Domaće sredstvo od crnog i bijelog luka takođe djeluje

Crni luk je još jedna namirnica koja se nalazi u svakoj kuhinji. Pretpostavljate da se luk koristi za suzbijanje biljnih vaši zbog njegovog prepoznatljivog mirisa. Potrebni su vam samo crni luk, voda i jedan veliki lonac od 10 litara. Isijecite oko sto grama crnog luka, možete i povećati koncentraciju luka ako smatrate da je to potrebno. Ubacite luk u šerpu veliki lonac i dodajte 10 litara vode. Kuvajte luk u njemu 30 minuta. Prespite dio tečnosti u prskalicu i preparat je odmah spreman za korišćenje. Bijeli luk se takođe koristi kao sredstvo protiv biljnih vaši, a koje se pravi bez kuvanja. Napravićete ga na sljedeći način: 200, 300 grama bijelog luka stavite u 10 litara vode i ostavite ga da odstoji 24 časa. Pomiješajte ovu tečnost sa vodom, u razmjeri 1:1.

Uzmite u obzir da ovih 10 litara možete koristiti 2 mjeseca, da je potrebno čuvati ih na tamnom i suvom mjestu. Takođe, mogu se koristiti i kada vaše biljke napadnu gljivice. Jedna od dobrih stvari kod prirodnih sredstava za biljne vaši u odnosu na pesticide jeste to što nije tako lako pretjerati sa nanošenjem sredstva. Kad su pesticidi u pitanju morate paziti da u procesu ubijanja vaši ne oštetite i rast biljaka ili učinite zemljište još kiselijim. I crni luk i bijeli luk su jednako efektni kao i prašak za pecivo za biljne vaši.